
Blog
Een conflict met je werknemer over overuren? Zo voorkom je het.
06-10-2022 - Het werken van overuren levert geregeld problemen op…
Blog
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
06-10-2022 - Het werken van overuren levert geregeld problemen op tussen werkgevers en werknemers. Regels over uitbetaling van overuren zijn namelijk niet wettelijk vastgelegd en de uitbetaling van overuren is vaak niet geregeld in de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. Wij leggen je daarom uit wat je moet doen, zodat je conflicten met je werknemers kunt voorkomen.
Aangezien er wettelijk niets geregeld is over de uitbetaling van overuren, zul je dit zelf moeten doen. In de cao staat overigens soms wel een regeling. Je kunt deze afspraken het beste vastleggen in de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. Leg vast of werknemers overuren uitbetaald krijgen en, zo ja, op welke manier.
Wanneer je ervoor kiest de gemaakte overuren van werknemers te vergoeden, kun je dit op verschillende manieren regelen. Dit zijn de volgende:
Let op! Controleer wel altijd of er niet al iets geregeld is in de cao. Dat heeft dan namelijk voorrang.
Zo ontstaat er minder snel discussie. Wanneer je als werkgever geen urenregistratie bijhoudt zal dit vaak in je nadeel werken. Zo bepaalde de rechter in een zaak dat aangenomen kon worden dat een werknemer overuren had gewerkt, omdat hij dit had genoteerd in zijn agenda. De werkgever had geen urenregistratie bijgehouden en kon dus niet aantonen dat de werknemer geen overuren had gemaakt.
Wanneer een werknemer opdracht krijgt om overuren te maken, hoort hij deze uitbetaald te krijgen. Wanneer een werknemer volledig uit eigen beweging overuren maakt hoeft dit niet. Zorg er dus voor dat je altijd kunt aantonen dat een werknemer er zelf voor heeft gekozen om overuren te maken.
Wanneer een werknemer overuren werkt zonder dat hij hiervoor betaald krijgt, daalt het gemiddelde loon. Het aantal gewerkte uren van de werknemer neemt namelijk toe, terwijl het salaris hetzelfde blijft. Dit kan een probleem zijn wanneer het gaat om een werknemer die het minimumloon verdient. Een werknemer mag namelijk nooit minder dan het minimumloon verdienen, ook niet als dit komt door het werken van overuren. Let dus op dat een werknemer nooit onder het minimumloon komt door het werken van overuren én laat werknemers met het minimumloon niet zomaar overuren werken.
Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser