fbpx

Case

Wie moet studiekosten betalen van werknemer?

03-06-2024 - Soms is het noodzakelijk om werknemers een cursus of opleiding te laten volgen. Maar hoe zit het met het betalen van de kosten? Wie is in welke gevallen degene voor wiens rekening deze kosten komen? Een recente uitspraak schept meer duidelijkheid over deze vraag.

De case 

Op 1 februari 2022 trad de werknemer in dienst als administratief medewerkster. Voorafgaand aan de indiensttreding werd overeengekomen dat de werknemer de opleiding pedicure versneld zou volgen, waarvan de kosten door de werkgever zouden worden betaald. Hiervoor sloten zij een studieovereenkomst met een terugbetalingsverplichting wanneer de werknemer de opleiding niet zou halen.  

Later werd er een tweede studieovereenkomst gesloten, waarin ook de opleiding tot medisch pedicure was opgenomen. Ook hierin was een terugbetalingsverplichting afgesproken.  

De arbeidsovereenkomst eindigde op 1 juni 2023, terwijl de opleiding tot medisch pedicure nog niet was afgerond.  

De werknemer is van mening dat de studieovereenkomsten niet geldig waren en dat zij dus geen studiekosten hoefde terug te betalen.  

In beginsel mag er inderdaad geen terugbetalingsregeling worden afgesproken als de wet of cao een verplichting tot het behalen van een opleiding oplegt. In dat geval zal de werkgever de studiekosten moeten betalen.  

Aangezien de terugbetalingsperiode van de basisopleiding al was verstreken, hoefde de werknemer de studiekosten voor deze opleiding niet terug te betalen.  

Wat betreft de opleiding medische pedicure, oordeelt de recht dat deze op initiatief van de werknemer is gevolgd. Ook was de opleiding niet noodzakelijk voor de uitoefening van de functie. Daarnaast is de opleiding tot medisch pedicure een beroepsopleiding tot het verkrijgen van een beroepskwalificatie. Dergelijke opleidingen komen in de regel voor rekening van de werknemer. Om deze redenen moest de werknemer de kosten dan ook terugbetalen aan de werkgever.  

 

Wat betekent dit nu echt voor jou?  

Het is dus van belang om goed na te kijken of je wel een terugbetalingsregeling mag afspreken met je werknemer.  

Wil je graag een studiekostenovereenkomst opstellen en vraag je je af wat er mogelijk is? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×