fbpx

Case

Voorkom vernietiging van een vaststellingsovereenkomst  

19-08-2024 - Bij ontslag met wederzijds goedvinden leg je samen met de werknemer afspraken over het ontslag vast in een vaststellingsovereenkomst. Er zijn een aantal zaken waar je als werkgever rekening mee moet houden bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst.  

Een overeenkomst kan bijvoorbeeld worden vernietigd wanneer er op het moment van ondertekenen sprake was van dwaling. Dwaling is de situatie waarbij een overeenkomst, bij een juiste voorstelling van zaken, niet ondertekend zou zijn. Hieronder lees je waarom de rechter in een recente zaak heeft geoordeeld dat een werknemer de vaststellingsovereenkomst mocht vernietigen vanwege dwaling. 

 

De case 

De werkgever en de werknemer hebben in deze zaak een vaststellingsovereenkomst gesloten. De werknemer had de overeenkomst gesloten met de veronderstelling dat hij een uitkering zou krijgen na uitdiensttreding. Dit was echter niet het geval in deze situatie. De werknemer kon geen aanspraak maken op een WW-uitkering, omdat hij ziek is en daarom niet beschikbaar is om te werken. Ook kon hij geen aanspraak maken op een ZW-uitkering, omdat hij tijdens zijn ziekte een vaststellingsovereenkomst heeft ondertekend. 

De werknemer wilde de vaststellingsovereenkomst vernietigen, omdat volgens hem sprake was van dwaling. Hij zou de overeenkomst namelijk niet ondertekend hebben als hij geen uitkering zou krijgen.  

De werkgever geeft aan dat hij niet op de hoogte was van de ziekte van de werknemer. Als hij dit had geweten, had hij anders gehandeld en hem geen vaststellingsovereenkomst aangeboden. De werkgever is van mening dat de overeenkomst niet vernietigd kan worden. 

De rechter heeft besloten dat zowel de werkgever, als de werknemer hebben gedwaald bij het sluiten van de vaststellingsovereenkomst. Beide partijen hadden anders gehandeld als zij op de hoogte waren van de ziekte en de daaruit vloeiende arbeidsongeschiktheid. De rechter gaf daarom de werknemer gelijk. De vaststellingsovereenkomst mocht vernietigd worden, omdat er gedwaald is. Dit betekent dat de werknemer niet ontslagen is en hij recht heeft op het loon vanaf het moment dat de overeenkomst vernietigd is.  

 

Schakel Recht Direct in 

Ben jij van plan om een vaststellingsovereenkomst te sluiten met een medewerker en heb je hier vragen over? Of heb je vragen over andere problematiek? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×