fbpx

Case

Ontslag in een ongeldige proeftijd?

04-11-2024 - Het voordeel van een proeftijd is dat je als werkgever direct afscheid kan nemen van een werknemer indien nodig. Maar let op! In een recente zaak heeft de rechter geoordeeld dat er ten onrechte een proeftijd is overeengekomen en dat deze daarom niet geldig is. Hierdoor heeft de werkgever de werknemer niet met onmiddellijke ingang mogen ontslaan. Lees hieronder waarom de rechter dit heeft besloten.

De case 

In deze zaak heeft de werkgever de werknemer ontslagen in de proeftijd. Het was onduidelijk of de arbeidsovereenkomst een duur had van 6 maanden of 6 maanden en één dag. Als de arbeidsovereenkomst een duur heeft van 6 maanden of korter, dan mag er geen proeftijd afgesproken worden. Wanneer dit wel gebeurt, is de proeftijd ongeldig en wordt deze verondersteld nooit te hebben bestaan.  

Partijen hebben het volgende in de arbeidsovereenkomst bepaald: 

‘’1.1 De werknemer treedt met ingang van 08 februari 2024 bij de werkgever in dienst in de functie van Administratief medewerker. De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van zes maanden en eindigt op 08 augustus 2024.’’ 

De werkgever en werknemer verschillen van mening of met deze bepaling is bedoeld dat er een duur van precies 6 maanden of 6 maanden en één dag is overeengekomen.  

De rechter vond dat er niet alleen naar de start- en einddatum in de arbeidsovereenkomst moest worden gekeken, maar ook naar wat er tekstueel in de arbeidsovereenkomst is opgenomen (ook al komt dit niet overeen met de start- en einddatum). Daarbij is het ook belangrijk wat partijen met elkaar hebben besproken over de duur van de arbeidsovereenkomst. Er wordt dus niet alleen naar de tekst in de arbeidsovereenkomst gekeken, maar ook naar wat partijen redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten op basis van gedragingen en verklaringen. Er wordt dan vooral gekeken naar wat de bedoeling van partijen is geweest toen zij de overeenkomst sloten. 

Gelet op de omstandigheden heeft de rechter besloten dat de arbeidsovereenkomst een duur heeft van 6 maanden. Hierdoor is de proeftijd ongeldig. Ook voldeed het ontslag niet aan de vereisten voor een ontslag op staande voet. De werkgever had de werknemer dus niet met onmiddellijke ingang mogen ontslaan. De rechter heeft geoordeeld dat de werkgever daarom een schadevergoeding en een transitievergoeding moet betalen aan de werknemer.   

 

Wat betekent dit nu echt voor jou? 

Let er bij het aangaan van een overeenkomst op of je een proeftijd mag overeenkomen en hoe lang deze proeftijd maximaal mag duren. Hierbij is het van belang dat je geen andere verwachtingen bij de werknemer wekt (door gedragingen en verklaringen) dan je bedoelt. Twijfel je? Neem dan contact op met een jurist om te controleren of je de juiste afspraken maakt.  

 

Schakel Recht Direct in 

Heb je vragen over dit onderwerp? Of heb je vragen over andere problematiek? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×