fbpx

Case

Geen tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst? Dit kan je duur komen te staan!

01-04-2025 - Onlangs heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak waarin een werknemer vroegtijdig is ontslagen. In de arbeidsovereenkomst was geen tussentijds opzegbeding opgenomen. De werknemer verzocht daarom een schadevergoeding.

De case 

In deze zaak ging het om een werknemer die was aangenomen als statutair bestuursvoorzitter van een onderwijsstichting. Deze werknemer was in dienst getreden op basis van een contract voor bepaalde tijd, namelijk vier jaar. Er was geen tussentijds opzegbeding overeengekomen. Tijdens de sollicitatieprocedure bleek dat de werknemer geen ervaring had in de rol van bestuurder en met financiën. De werkgever kwam er later achter dat de werknemer toch niet helemaal naar behoren functioneerde. Daaropvolgend heeft een voortgangsgesprek plaatsgevonden. Later is besloten de werknemer te ontslaan. Er was hier rekening gehouden met de opzegtermijn van drie maanden. De werknemer was het hier niet mee eens en wilde dat het ontslagbesluit zou worden vernietigd. Ook vorderde de werknemer een schadevergoeding van ruim €200.000,-.  

 

Wat oordeelde de rechter? 

De rechter oordeelde in deze zaak dat het ontslagbesluit niet werd vernietigd. De schadevergoeding kwam wel voor toewijzing in aanmerking. Er was in deze zaak geen tussentijds opzegbeding overeengekomen, dit houdt in dat de overeenkomst niet voor de einddatum kan worden opgezegd. Omdat de arbeidsovereenkomst vroegtijdig was opgezegd, had de ex-werknemer recht op een schadevergoeding die gelijk is aan het vastgestelde loon over de resterende duur van de arbeidsovereenkomst. De rechter had de mogelijkheid om deze vergoeding te matigen tot maximaal drie maandsalarissen, indien dit redelijk is. De rechter oordeelde in dit geval dat het redelijk zou zijn wanneer de schadevergoeding zou worden gematigd tot €100.000,-. Dit komt onder andere, omdat er rekening werd gehouden met het feit dat de ex-werknemer, gelet op zijn werkervaring en personeelstekorten in de onderwijssector, op korte termijn ander werk kan vinden.  

 

Recht direct helpt echt! 

Heb je hulp nodig met je arbeidsovereenkomst? Of heb je vragen over andere problematiek? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×