fbpx

Case

Aansprakelijkheid bij de schending van het concurrentiebeding

04-12-2024 - Als je een nieuwe werknemer in dienst neemt, is het mogelijk dat de werknemer een concurrentiebeding heeft vanuit zijn vorige werknemer. Het is belangrijk dat je je als werkgever realiseert welke gevolgen dit zou kunnen hebben. Wat er in een recente zaak precies misging lees je verder in deze blog.

De case 

In deze zaak ging het om een werknemer die in dienst was als algemeen medewerker bij een bedrijf dat orthodontische producten verkoopt. De werknemer is vervolgens uit dienst gegaan en aangenomen bij een ander bedrijf. In de arbeidsovereenkomst met de oude werkgever was een concurrentiebeding met boetebepaling opgenomen. De oude werkgever verloor na haar vertrek een aantal vaste klanten en had een vermoeden dat de werknemer hier iets mee te maken zou kunnen hebben. De oude werkgever heeft de werknemer aangesproken, maar de werknemer heeft hier niets mee gedaan. De oude werkgever is daarom naar de rechter gestapt.  

De rechter oordeelde dat het concurrentiebeding is overtreden. De werkzaamheden waren namelijk voor beide bedrijven in de basis gelijk. Ook heeft de oude werkgever duidelijk gemaakt dat zij na het vertrek van de werknemer vaste klanten is kwijtgeraakt. Er was voor de rechter geen aanleiding om het concurrentiebeding te vernietigen. Ook kreeg de nieuwe werkgever een boete opgelegd. De nieuwe werkgever heeft namelijk geprofiteerd van het handelen van de werknemer. 

 

Wat betekent dit nu echt voor jou? 

Het is van belang om, wanneer je een nieuwe werknemer in dienst neemt, na te gaan of deze werknemer vanuit de vorige werkgever een concurrentiebeding heeft. Wanneer deze werknemer wel een concurrentiebeding heeft, kun je het beste contact opnemen met een jurist om de vervolgstappen te bespreken.  

 

Schakel Recht Direct in 

Heb jij een vraag over het concurrentiebeding of heb je een andere vraag? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80.   

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×