
Nieuws
Belangrijke veranderingen arbeidswetgeving in aantocht!
25-11-2021
Nieuws
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
25-11-2021
Wat gaat er veranderen?
Belangrijke wijzigingen voor werkgevers zijn als volgt:
• Uitbreiding informatieverplichting
• Geen verbod op nevenwerkzaamheden
• Kosteloos aanbieden verplichte scholing
• Onvoorspelbaar werkpatroon
Benieuwd wat er dan precies gaat veranderen voor jou als werkgever? Hieronder lees je meer over de belangrijkste aandachtspunten per wijziging.
Als werkgever moet je een werknemer schriftelijk informeren over een aantal details van de arbeidsovereenkomst. Dit zijn bijvoorbeeld de functie, de datum van aanvang van het dienstverband en het salaris. Vanaf 1 augustus 2022 wordt deze informatieverplichting dus uitgebreid. Zo moet je werknemers ook informeren over werk- en rusttijden, het opleidingsbeleid en procedures bij ontslag. Deze informatie kun je bijvoorbeeld opnemen in het bedrijfsreglement.
Op dit moment is een nevenwerkzaamhedenbeding in de arbeidsovereenkomst toegestaan, maar dit gaat veranderen. Een werkgever mag een werknemer niet meer belemmeren om buiten het werkrooster te werken voor een andere werkgever, tenzij hiervoor goede redenen zijn.
Werkgever betaalt een verplichte opleiding. Deze opleiding moet bovendien onder werktijd kunnen worden gevolgd.
Werknemers kunnen straks na 26 weken dienstverband (maximaal één keer per jaar) een verzoek bij de werkgever indienen voor arbeid met meer voorspelbare en daarmee meer zekere arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een verzoek van min-max contract naar vaste uren of een werknemer die om een minder variabel werkrooster vraagt.
Momenteel weten we nog niet hoe de regeling er precies uit komt zien. Als hierover meer bekend is, brengen we je hiervan op de hoogte.
Heb je vragen over dit wetsvoorstel? Wij helpen je graag! Neem contact op met juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser