
Nieuws
Betaling opschorten of overeenkomst ontbinden? Let op!
19-08-2024 - In de praktijk komt het wel eens voor…
Nieuws
19-08-2024 - In de praktijk komt het wel eens voor dat een partij zich niet houdt aan de afspraken uit de overeenkomst. Een overeenkomst kan ontbonden worden als een partij de overeenkomst niet nakomt. Maar let hiermee op! Een overeenkomst kan ook voor slechts een deel worden ontbonden, waardoor je als opdrachtgever nog steeds verplichtingen hebt.
Hieronder lees je waarom de rechter in een recente zaak heeft geoordeeld dat de overeenkomst slechts voor een deel ontbonden wordt, waardoor de opdrachtgever alsnog een deel van de factuur aan de opdrachtnemer moest betalen.
In deze zaak hebben partijen een overeenkomst van opdracht met elkaar gesloten. De opdrachtnemer heeft vervolgens niet de juiste modellen aangeleverd. De opdrachtnemer heeft – na een herstelmogelijkheid – de juiste modellen aangeleverd, maar in een verkeerde vorm. De opdrachtgever heeft vervolgens de factuur niet betaald, omdat volgens hem niet voldaan is aan de afspraken in de overeenkomst.
De rechter heeft geoordeeld dat de tekortkomingen gering zijn, omdat slechts een deel van de afspraken niet correct is nagekomen. De rechter is daarom van mening dat de overeenkomst niet in zijn geheel kan worden ontbonden. Gelet op de omvang van de tekortkoming, heeft de rechter geoordeeld dat de opdrachtgever alsnog aan zijn betalingsverplichting moet voldoen en het grootste deel van de factuur alsnog moet betalen.
Uit deze zaak blijkt dat je niet zomaar de gehele factuur niet hoeft te betalen als de wederpartij voor een deel tekort heeft geschoten. Als de tekortkoming gering is, kunnen bepaalde verplichtingen uit de overeenkomst blijven bestaan, zoals een (gedeeltelijke) betalingsverplichting.
Heb jij een conflict over het nakomen van afspraken? Of heb je vragen over andere problematiek? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser