fbpx

Case

Duidelijk en ondubbelzinnig de arbeidsovereenkomst opzeggen: Wat houdt het in voor de werkgever?

30-04-2024 - Wanneer een werknemer zelf de arbeidsovereenkomst opzegt, heeft dit consequenties. Zo heeft de werknemer dan geen recht op een transitievergoeding en WW. Daarom geldt dat een opzegging duidelijk en ondubbelzinnig moet zijn. Het is dan ook voor jou als werkgever van belang dat je hier rekening mee houdt wanneer een werknemer opzegt. Maar hoe zit dit wanneer je als werkgever opzegt? Moet de opzegging dan ook duidelijk en ondubbelzinnig zijn? Dit laten we zien aan de hand van een zaak.

De case: 

De zaak speelde zich af tussen een werkgever en een werknemer. De werkgever had de werknemer een brief gestuurd waarmee de arbeidsovereenkomst werd opgezegd. In deze brief meldde de werkgever dat het bedrijf ging sluiten en dat de huidige arbeidsovereenkomst zou worden verbroken. In de brief bood de werkgever de werknemer aan om bij de vestiging in Gent te komen werken. Mocht de werknemer dit niet willen, wilde hij haar bedanken voor haar inzet en zou hij graag een aanbevelingsbrief voor de werknemer schrijven.  

De werknemer stelde vervolgens dat zij deze brief niet had begrepen als een opzegging. Ze stapte daarom naar de rechter. De vraag die werd gesteld, was of een opzegging vanuit de werkgever ook duidelijk en ondubbelzinnig moet zijn.  

De rechter bepaalde dat bij opzegging van de werkgever géén duidelijk- en ondubbelzinnige verklaring is vereist. Dit houdt in dat de werkgever niet steeds na hoeft te gaan of de werknemer begrepen heeft dat de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd en dat de werkgever de werknemer niet hoeft voor te lichten over de gevolgen van die opzegging.  

Wat betekent dit nu echt voor jou? 

Als werkgever hoeft een verklaring waarin je de arbeidsovereenkomst opzegt, niet te voldoen aan de maatstaf van duidelijkheid en ondubbelzinnigheid. Toch raden we je aan om altijd duidelijk en ondubbelzinnig op te zeggen. Zo voorkom je achteraf discussie met de werknemer. Wanneer je als werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt, hoef je echter niet steeds na te gaan of de werknemer alles begrepen heeft.  

 

Schakel Recht Direct in  

Twijfel jij of de opzegging de arbeidsovereenkomst van een werknemer geldig is of heb je andere vragen? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80. 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×