
Case
Duidelijke opzegging is cruciaal
17-12-2024 - Een recente uitspraak van de rechter benadrukt het…
Case
17-12-2024 - Een recente uitspraak van de rechter benadrukt het belang van duidelijke en ondubbelzinnige communicatie bij ontslag. In deze zaak moest de voormalige manager van een bedrijf bijna € 90.000, - betalen, omdat de rechter oordeelde dat het bedrijf de manager onterecht had ontslagen.
De manager werkte sinds 2014 als directeur fiscale zaken bij een organisatie. Eind april liet de manager de directie weten dat hij per juni of juli naar een andere werkgever zou overstappen. Tegelijkertijd vroeg hij toestemming om zijn vaderschapsverlof tot augustus op te nemen en aanspraak te maken op een aandelenpakket dat in juli vrijkwam.
Het bedrijf ging hier niet mee akkoord en beschouwde de mail als een ontslagbrief. Het bedrijf beëindigde de arbeidsovereenkomst per eind mei. Hierdoor verloor de manager zijn recht op vaderschapsverlof en het aandelenpakket.
De manager betwistte de gang van zaken. Hij stelde dat zijn mail geen ontslagbrief was en dat het bedrijf hem ten onrechte had ontslagen. Bij de rechtbank eiste hij:
De rechter oordeelde dat de manager grotendeels in zijn recht stond. Volgens de rechter had het bedrijf de e-mail verkeerd geïnterpreteerd. Hoewel er begrip was voor de verwarring, was de e-mail niet voldoende duidelijk en ondubbelzinnig om als officiële ontslagbrief te gelden. Het bedrijf had de arbeidsovereenkomst dus niet mogen opzeggen.
De rechter benadrukte dat vaderschapsverlof bedoeld is om ouders tijd te geven voor de verzorging van hun kind, niet om dubbele inkomsten te genereren. Daarom kreeg de manager geen recht op vaderschapsverlof of het aandelenpakket.
Ook wees de rechter de eis voor een extra schadevergoeding af. Hoewel het ontslag onterecht was, handelde het bedrijf niet met kwade opzet. De reeds toegekende bedragen werden als voldoende schadeloosstelling beschouwd.
Deze zaak benadrukt hoe belangrijk het is om duidelijke en ondubbelzinnige communicatie te hebben bij het beëindigen van een arbeidsrelatie. Als werkgever kun je grote financiële risico’s lopen als er misverstanden ontstaan. Zorg ervoor dat een ontslag altijd officieel en expliciet door de werknemer wordt ingediend. Bijvoorbeeld met een getekende ontslagbrief of een e-mail waarin geen twijfel mogelijk is.
Heb je hulp nodig bij arbeidsrechtelijke kwesties? Neem contact op met ons via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80. Wij staan klaar om je te adviseren en te ondersteunen!
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser