
Case
Ernstig verwijtbaar gedrag van zieke werknemer
17-12-2024 - De rechtbank heeft recent een oordeel gegeven in…
Case
17-12-2024 - De rechtbank heeft recent een oordeel gegeven in een opmerkelijke zaak. De werkgever in deze zaak vroeg de rechter om een arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer te ontbinden. De reden? De werknemer had zijn collega’s verteld over dromen waarin hij de directeur bedreigde. Het opzegverbod tijdens ziekte leek in eerste instantie een belemmering, maar uiteindelijk gaf de rechter de werkgever gelijk.
De zaak draaide om een werknemer die, terwijl hij ziek was, aan collega’s zijn dromen vertelde waarin hij de directeur bedreigde. De werkgever beschouwde dit als een ernstige situatie en vroeg de rechter om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De rechter gaf de werkgever de opdracht om te bewijzen dat deze bedreigingen niet voortkwamen uit de ziekte van de werknemer. Als dat verband er niet is, zou het opzegverbod tijdens ziekte namelijk niet gelden.
De werkgever overhandigde een terugkoppeling van de bedrijfsarts als bewijs. Hierin stond:
“(…) De werknemer is door zijn beperkingen wel volledig verantwoordelijk voor zijn uitspraken. Er is dus geen aandoening bij hem waardoor hij niet verantwoordelijk zou zijn voor zijn uitspraken. (…)” De rechter oordeelde op basis van dit bewijs dat de bedreigingen geen verband hadden met de ziekte van de werknemer. Hierdoor kon de arbeidsovereenkomst ontbonden worden.
De rechter ging vervolgens in op de vraag of de werknemer ernstig verwijtbaar had gehandeld en daardoor zijn recht op een transitievergoeding had verloren. De rechter vond de bedreigingen zó ernstig dat van de werkgever niet kon worden verwacht dat hij de arbeidsovereenkomst voortzette. Dat de werknemer aangaf dat hij zijn dromen niet serieus nam, maakte geen verschil.
Vanwege dit ernstig verwijtbare gedrag verloor de werknemer niet alleen zijn recht op een transitievergoeding, maar werd ook de wettelijke opzegtermijn niet gehanteerd. Daarnaast kan de uitspraak gevolgen hebben voor de Ziektewet: ernstig verwijtbaar gedrag tijdens ziekte kan leiden tot verlies van ziekengeld.
Deze zaak laat zien dat zelfs bij een zieke werknemer ontslag mogelijk is in uitzonderlijke gevallen. Het opzegverbod tijdens ziekte is een sterk beschermingsmiddel, maar ernstig verwijtbaar gedrag kan een uitzondering vormen.
Heb je hulp nodig bij arbeidsrechtelijke kwesties, zoals ontslag tijdens ziekte, ernstig verwijtbaar gedrag of andere juridische uitdagingen? Wij helpen je graag!
Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser