
Case
Heeft een vertrekkende werknemer te veel verlof opgenomen? Verrekening bij de eindafrekening mag niet zomaar
06-10-2023 - Wanneer jouw werknemer uit dienst treedt, stel je…
Case
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
06-10-2023 - Wanneer jouw werknemer uit dienst treedt, stel je een eindafrekening op. Het kan voorkomen dat de werknemer te veel verlofuren heeft opgenomen en deze niet meer kan inhalen voor de uitdiensttreding. In dit geval mag een werkgever deze kosten niet zomaar verrekenen met de eindafrekening. Aan de hand van een case leggen wij je uit waar je op moet letten.
Op 3 oktober 2022 begint een werkneemster met haar nieuwe baan. Zij heeft een arbeidsovereenkomst voor 7 maanden die eindigt op 2 mei 2023. Werkneemster krijgt van haar werkgever op 2 mei het bericht dat haar arbeidsovereenkomst verlengd zal worden. Echter: er wordt een andere functie én een lager salaris aangeboden.
De werkneemster gaat hiermee niet akkoord en treedt uit dienst. Er ontstaat vervolgens discussie over de eindafrekening. Aan het begin van haar dienstverband is de werkneemster zes weken op vakantie geweest en op andere momenten heeft zij nog diverse dagen opgenomen. Dit zijn meer dagen dan de dagen waarop zij eigenlijk recht had. De werkgever verrekent dit met de eindafrekening.
De werkneemster stapt naar de rechter. Zij vindt dat ze recht heeft op:
De rechter geeft de werkneemster op beide punten gelijk. De werkgever had uiterlijk een maand voor de einddatum moeten laten weten of de arbeidsovereenkomst verlengd zou worden en onder welke voorwaarden. Ook mochten de te veel opgenomen vakantiedagen niet verrekend worden met de eindafrekening. De werkgever was er namelijk van op de hoogte dat de werkneemster te veel dagen had opgenomen en had kunnen ingrijpen. Ook had de werkgever moeten weten dat het voor de werkneemster lastig was de dagen in te halen. Zij werkte namelijk 40 uur in de week.
Is een werknemer voor bepaalde tijd in dienst? Zorg ervoor dat je controle houdt over het aantal verlofdagen dat de werknemer opneemt. Wordt het contract niet verlengd dan kan het zomaar zijn dat je deze dagen niet kunt verrekenen.
Daarnaast is het goed om in je arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement regels vast te leggen met betrekking tot het opnemen van verlofuren zodat een soortgelijke situatie wordt voorkomen.
Hulp nodig bij een soortgelijk probleem? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser