
Nieuws
Het UWV geeft nieuwe uitvoeringsregels voor ontslag!
12-11-2019
Nieuws
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
12-11-2019
Vanaf 1 oktober 2019 zijn de uitvoeringsregels met betrekking tot ontslag wegens bedrijfseconomische redenen (BE) en ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (LAO) gewijzigd.
Wanneer je vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid een werknemer wil ontslaan, kun je daar een ontslagvergunning voor aanvragen bij het UWV. Voordat het UWV overgaat tot het verstrekken van een vergunning, wordt getoetst of je als werkgever goede redenen hebt voor het ontslag en of je voldoende hebt gedaan om het ontslag te voorkomen. Bij deze toetsing maakt het UWV gebruik van de Uitvoeringsregels Ontslag. Deze regels geven een uitwerking van de relevante wetgeving bij een ontslagprocedure en hoe het UWV deze regels toepast.
Vanaf 1 oktober 2019 zijn de uitvoeringsregels met betrekking tot ontslag wegens bedrijfseconomische redenen (BE) en ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (LAO) gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen voor de Uitvoeringsregels BE zijn de volgende:
Belangrijkste wijzigingen voor de Uitvoeringsregels LAO:
Wanneer je een ontslagprocedure start bij het UWV, is het verstandig rekening te houden met bovenstaande wijzigingen. Sommige zaken kunnen nu namelijk anders geregeld zijn ten opzichte van de oude Uitvoeringsregels ontslag.
Je vind de nieuwe Uitvoeringsregels ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen hier en de Uitvoeringsregels ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid vind je hier.
Heb je vragen over deze Uitvoeringsregels of heb je vragen over de ontslagprocedure in het algemeen? Neem dan contact op met de helpdesk!
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser