
Blog
Let op! Je mag een aanvraag tot ouderschapsverlof niet zomaar weigeren
15-05-2023 - Wanneer een medewerker een kind krijgt, heeft hij…
Blog
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
15-05-2023 - Wanneer een medewerker een kind krijgt, heeft hij of zij recht op ouderschapsverlof. Sinds augustus 2022 hebben medewerkers die een kind krijgen zelfs recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Dit verlof moeten zij opnemen vóór het kind 1 jaar wordt. Door deze verandering neemt het aantal ouderschapsverlofaanvragen natuurlijk toe. Dit kan soms lastige situaties opleveren binnen jouw bedrijf. Maar let op: je kunt een aanvraag niet zomaar weigeren.
Wanneer mag een aanvraag voor ouderschapsverlof geweigerd worden?
Je mag een aanvraag alleen weigeren als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.
Een notarieel medewerkster wilde, aansluitend op haar bevallingsverlof, negen weken ouderschapverlof opnemen. De werkgever gaf aan dat dit niet mogelijk was, omdat het gezien de krappe arbeidsmarkt lastig was om vervangend notarieel personeel te vinden. De overige medewerkers konden de werkzaamheden van de medewerkster ook niet overnemen, aangezien dit een te hoge werkdruk zou opleveren. De werkgever stelde daarom voor om het ouderschapsverlof in delen op te nemen. De medewerkster was het hier echter niet mee eens en stapte naar de rechter.
De rechter stelt eerst vast dat een aanvraag tot het opnemen van ouderschapsverlof alleen geweigerd mag worden wanneer er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit is alleen het geval is wanneer de gewenste verdeling van het ouderschapsverlof het bedrijf ‘ernstig ontwricht’. Dit betekent dat de afwezigheid van een werknemer niet via de normale bedrijfsvoering en inzet van het overige personeel kan worden opgevangen én dit ernstige consequenties heeft. Volgens de rechter was daar in deze zaak echter geen sprake van, waardoor de medewerkster het verlof mocht opnemen.
In principe mag een werknemer zelf kiezen wanneer hij of zij ouderschapsverlof opneemt. Je mag een aanvraag alleen aanpassen of weigeren wanneer je hiervoor een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang bij hebt. Ben je ervan bewust dat jij als werkgever moet aantonen dat dit het geval is. Dus stelt een werknemer dat er geen sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, dan is het aan jou om het tegendeel te bewijzen. Zorg er daarom altijd voor dat je goed kunt verantwoorden waarom je een aanvraag tot het opnemen van ouderschapsverlof wijzigt of weigert en probeer er in goed overleg uit te komen.
Hulp nodig bij deze problematiek? Wij kunnen je helpen. Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser