
Case
Mijn werknemer wil op sabbatical
28-02-2024 - We zien steeds vaker dat een werknemer er…
Case
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
28-02-2024 - We zien steeds vaker dat een werknemer er een tijdje tussen uit wil voor een zogenaamde sabbatical. De werknemer vertrekt dan voor een aantal maanden naar het buitenland. Voor jou als werkgever kan dit natuurlijk vervelend zijn. Maar kun je er wel iets aan doen? Hoe dit in elkaar zit, leg ik je uit aan de hand van een recente uitspraak van de rechter.
Een werkneemster is in dienst bij easyJet en volgt daarnaast de studie psychologie. Voor deze studie wilde ze graag een aantal maanden op uitwisseling naar Canada.
De werkneemster vroeg een ‘career break’ aan voor haar uitwisseling. In de CAO stond namelijk dat werknemers daar recht op hadden. easyJet heeft hier echter geen toestemming voor gegeven. De reden is dat het dienstrooster van easyJet geen ruimte biedt hiervoor. Als gevolg heeft de werkneemster een procedure gestart.
Er bestaat geen recht op onbetaald verlof, maar in de CAO van easyJet is het recht op een career break opgenomen. De werkneemster heeft deze career break ruim op tijd aangevraagd (een aantal maanden van tevoren). De rechter heeft een belangenafweging gemaakt. Haar belang (kansen en zelfontwikkeling) is groter dan het belang van easyJet. Daarnaast had easyJet genoeg bezetting voor de periode waarvoor zij de sabbatical hadden geweigerd.
Kort samengevat: de kantonrechter oordeelt dat de werkneemster een sabbatical mocht opnemen.
Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Wij helpen je graag! Ook kun je contact opnemen met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser