fbpx

Blog

Mondelinge overeenkomsten: de risico’s

29-01-2025 - Hoewel een mondelinge overeenkomst juridisch bindend is, blijft het raadzaam om belangrijke afspraken altijd schriftelijk vast te leggen, zelfs als dit op het eerste gezicht niet noodzakelijk lijkt. In dit artikel leggen we uit waarom het verstandig is om bij elke overeenkomst goed na te denken over de vorm waarin je deze vastlegt.

Mondelinge overeenkomst of schriftelijke overeenkomst? 

Het belangrijkste nadeel van een mondelinge overeenkomst is dat het vaak lastig is om precies vast te stellen welke afspraken zijn gemaakt, vooral als er later onenigheid ontstaat. Bij mondelinge afspraken kunnen details vaag zijn, zoals de exacte voorwaarden, termijnen of de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen. Dit kan leiden tot verwarring en juridische complicaties wanneer een van de partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. 

Daarom wordt in de praktijk vaak gekozen voor schriftelijke overeenkomsten. Een schriftelijke overeenkomst biedt meer rechtszekerheid, omdat het een tastbaar bewijs vormt van de gemaakte afspraken. Wanneer de afspraken duidelijk op papier staan, wordt het makkelijker om deze te handhaven en te bewijzen, mocht er een geschil ontstaan. 

 

De kracht van een schriftelijke overeenkomst 

Een schriftelijke overeenkomst biedt voornamelijk bewijsrechtelijke voordelen. Als je een overeenkomst alleen mondeling maakt, heb je geen tastbaar bewijs van wat precies is afgesproken. Dit maakt het moeilijk om je gelijk te halen in een juridisch conflict. De rechter kan in dat geval geen documenten of andere bewijsstukken raadplegen die de gemaakte afspraken ondersteunen, waardoor de zaak moeilijker te beoordelen is. 

Met een schriftelijke overeenkomst kunnen beide partijen echter precies zien welke verplichtingen zij zijn aangegaan, wat de verwachtingen zijn, en welke termijnen en voorwaarden gelden. Dit kan essentieel zijn wanneer er later een verschil van inzicht ontstaat. In geval van een conflict kun je aantonen wat precies is overeengekomen, wat je rechtspositie aanzienlijk versterkt. 

 

Wat betekent dit voor jou? 

In de praktijk is het dus verstandig om altijd een schriftelijke overeenkomst op te stellen, zeker bij belangrijke of langdurige verplichtingen. Dit beschermt niet alleen jouw belangen, maar zorgt ook voor duidelijkheid voor alle betrokkenen. Een schriftelijke overeenkomst heeft een sterkere juridische waarde dan een mondelinge overeenkomst, vooral omdat het de mogelijkheid biedt om gemaakte afspraken te documenteren, en het dient als bewijs mocht er een conflict ontstaan. 

Hoewel een mondelinge overeenkomst een goede start kan zijn, is het altijd verstandig om deze later schriftelijk vast te leggen om misverstanden of juridische problemen te voorkomen. Het is bovendien relatief eenvoudig om een schriftelijke overeenkomst op te stellen en te ondertekenen, en er zijn bijvoorbeeld veel modellen beschikbaar op onze portal om dit proces te vergemakkelijken. Of je nu een arbeidsovereenkomst of een aanmaningsbrief wilt opstellen, je kunt er zeker van zijn dat deze modellen juridisch solide zijn en aansluiten bij de huidige wetgeving. Zo kun je er zeker van zijn dat je goed beschermd bent, mocht er later een geschil ontstaan. 

 

Recht Direct helpt echt! 

Heb je vragen over de juridische waarde van jouw overeenkomsten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag! Je kunt contact opnemen met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×