
Nieuws
Nieuws | Stilzwijgend verlengen, mag dat?
04-07-2017
Nieuws
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
04-07-2017
Je kent het wel. Je bent een overeenkomst aangegaan en voordat je het in de gaten hebt is deze stilzwijgend voor een jaar verlengd. Mag dat eigenlijk wel? Wat staat er in de voorwaarden en kun je bezwaar maken? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Vaak wordt in algemene voorwaarden opgenomen dat een overeenkomst na een bepaalde duur stilzwijgend wordt verlengd, tenzij er vóór het verstrijken van de opzegtermijn wordt opgezegd. In de praktijk levert dit vaak problemen op: de opzegging wordt te laat gedaan, waardoor het contract automatisch is verlengd. De vraag die dan speelt is, of je daadwerkelijk bent gebonden aan de stilzwijgende verlenging als dit in de algemene voorwaarden is opgenomen.
Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen consumenten en zakelijke partijen. Consumenten genieten een grotere bescherming dan zakelijke partijen. In de wet staan bepalingen genoemd die als ‘onredelijk bezwarend’ worden gezien wanneer deze in de algemene voorwaarden richting een consument zijn opgenomen, we noemen dit de ‘zwarte lijst’. In deze lijst staat onder andere dat een overeenkomst in principe niet stilzwijgend mag worden verlengd, tenzij de consument gedurende de verlenging kan opzeggen met een opzegtermijn van één maand.
Deze ‘zwarte lijst’ geldt niet wanneer zakelijke partijen met elkaar contracteren. Zakelijke partijen kunnen dus gewoon een stilzwijgende verlenging overeenkomen, zonder dat dit beding op grond van de wet als onredelijk bezwarend wordt gezien. Belangrijkste tip voor zakelijke partijen die een overeenkomst aangaan waarvoor een bepaalde opzegtermijn geldt, is dat deze termijn goed worden geagendeerd. Als je te laat bent met opzeggen, ben je afhankelijk van de coulance van je contractspartij om alsnog onder de overeenkomst uit te komen.
Advies nodig of wil je dat we meekijken naar een overeenkomst? Neem contact op via helpdesk@rechtdirect.nl of 0493 – 32 66 88. Recht Direct verlengt nooit stilzwijgend een abonnement. Wij nemen contact met je op aan het einde van de looptijd.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser