
Nieuws
Opzegging tegen 1 april, is de laatste werkdag dan 31 maart of 1 april?
30-04-2024 - Tegen 1 april, per 1 april, met ingang…
Nieuws
30-04-2024 - Tegen 1 april, per 1 april, met ingang van 1 april, op 1 april… Er zijn oneindig veel mogelijkheden te noemen om een opzegging aan te kondigen. Maar wat wordt er bedoeld? Het is belangrijk dat een opzegging naar de juiste datum verwijst. In de rechtspraak blijkt dit een discussiepunt. Zo ook in deze casus.
Een werknemer is op 4 september in dienst getreden bij Bunq. Er geldt een proeftijd van 1 maand. Op 27 september heeft Bunq de arbeidsovereenkomst opgezegd met de volgende e-mail: “Dear employee, with this e-mail we want to formally confirm the decision to terminate the employment at bunq during your probation period, effective as of 2023/10/04.”
Er is hier gekozen om ‘effective as of’ 4 oktober te gebruiken. De werknemer geeft aan dat de arbeidsovereenkomst tegen 3 oktober opgezegd had moeten worden en de opzegging dus buiten de proeftijd is gedaan.
De rechter vertaalt ‘effective as of’ naar ‘opzegging tegen 4 oktober’ en dat is te laat. Zoals de werknemer aangaf had er uiterlijk tegen 3 oktober opgezegd moeten worden. Hoewel het uitgangspunt is dat beëindiging tijdens de proeftijd uiterlijk tegen de laatste dag plaats moet vinden, oordeelt de rechter hier dat één dag te laat niet voldoende is om de opzegging te vernietigen.
Dit komt mede doordat Bunq in de mail duidelijk heeft benoemd dat ze de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd wilde beëindigen. Uit de reactie van de werknemer op deze mail bleek ook dat hij dit begrepen had. Hij schrijft “first of all thank you for having me here for this short period”. Daarbij heeft hij gevraagd of hij naar een andere functie binnen Bunq kan solliciteren.
Door één woordje verkeerd of een dag te laat, kan er al sprake zijn van een ongeldige opzegging. Dit kan je als ondernemer gemakkelijk voorkomen. Zorg ervoor dat je tijdig opzegt en dat er geen verwarring bestaat over de laatste werkdag van de werknemer.
Hiervoor kun je een van de voorbeeldbrieven gebruiken die op onze portal staan.
Hulp nodig bij deze of andere problematiek? Wij helpen je graag! Ook kun je contact opnemen met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser