fbpx

Case

Overeenkomst ontbinden als je zelf niet aan de verplichtingen voldoet?

25-09-2024 - Helaas kan het voorkomen dat een partij gemaakte afspraken niet nakomt. Een overeenkomst kan in dat geval mogelijk ontbonden worden. Maar pas hiermee op! Je moet eerst zelf aan jouw verplichtingen voldoen, voordat je een overeenkomst kan ontbinden. Hieronder lees je waarom de rechter heeft geoordeeld dat je een overeenkomst niet kan ontbinden als je zelf ook niet aan je verplichtingen hebt voldaan.

De case 

De aannemer in deze zaak heeft bouwmaterialen besteld. De aannemer en de producent hadden afgesproken dat de producten pas gemaakt worden, nadat tekeningen en berekeningen door de aannemer zijn goedgekeurd.  

In deze situatie zijn de bestelde producten niet geleverd, omdat het teken- en berekenwerk niet is goedgekeurd door de aannemer. De aannemer was niet tevreden over de tekeningen en berekeningen. Op verzoek van de aannemer past de producent de tekeningen steeds aan. Goedkeuring geeft de aannemer echter niet, terwijl de producent hier verschillende keren om vraagt. De producten worden daardoor ook niet geleverd. Op een bepaald moment laat de aannemer de producent weten dat hij de producten bij een derde partij heeft ingekocht. 

De aannemer heeft de rechter gevraagd om de overeenkomst te ontbinden, omdat de producent zijn verplichtingen niet is nagekomen. Ook wil de aannemer een schadevergoeding. De rechter gaat hier niet mee akkoord. 

De overeenkomst kan volgens de rechter niet ontbonden worden door de aannemer. Dit komt doordat de aannemer zelf niet heeft voldaan aan zijn verplichtingen, namelijk het toestemming geven op het teken- en rekenwerk. Partijen hadden afgesproken dat de producten pas door de producent zouden worden gemaakt na die goedkeuring. Hierdoor is het voor de producent niet mogelijk om de verplichtingen na te komen. De rechter ziet dan ook geen reden voor de aannemer om de overeenkomst te ontbinden of een schadevergoeding toe te wijzen. De rechter heeft zelfs geoordeeld dat de aannemer schadevergoeding moet betalen aan de producent. 

 

Wat betekent dit nu echt voor jou? 

Zorg ervoor dat je eerst zelf hebt voldaan aan alle verplichtingen uit de overeenkomst voordat je de overeenkomst ontbindt. Er bestaat namelijk een risico dat de overeenkomst niet ontbonden kan worden als de andere partij alleen zijn verplichtingen na kan komen, wanneer jij dat ook hebt gedaan. 

 

Schakel Recht Direct in 

Heb vragen over het ontbinden van een overeenkomst? Of heb je vragen over andere problematiek? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×