
Blog
Verplicht kwartier eerder aanwezig
30-01-2024 - Het komt wel eens voor dat werkgevers aan…
Blog
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
30-01-2024 - Het komt wel eens voor dat werkgevers aan werknemers vragen om een kwartier eerder op het werk te verschijnen. De werknemer kan tijdens dit kwartier bijvoorbeeld de werkdag alvast doornemen of inloggen in de systemen. Over dit kwartier is onlangs discussie ontstaan, aangezien de werkgever dit kwartier niet wilde uitbetalen. De werkgever in kwestie was namelijk van mening dat deze tijd niet als werktijd gelde. Maar is dat wel zo?
De werknemer in deze zaak werkt via een uitzendbureau op Schiphol. Voordat zijn dienst begint, dient hij zich 15 minuten van tevoren te melden bij zijn coördinator. In deze tijd moet hij zich klaarmaken voor zijn werk door bijvoorbeeld zijn portofoon te pakken en naar de toegewezen gate te lopen. Dit is allemaal onbetaald. De werknemer vindt dan ook dat hij betaald zou moeten worden voor dit kwartier aangezien dit onder werktijd zou vallen. Zijn werkgever is het hier duidelijk niet mee eens. De werkgever vindt namelijk dat dit kwartier woon-werkverkeer betreft.
De rechter is het daarentegen niet eens met het standpunt van de werkgever. In deze tijd dient de werknemer zich namelijk te melden bij de coördinator en staat hij dus al onder gezag van de coördinator. Hierdoor is hij al beschikbaar voor werkzaamheden. Dit betekent dat de werknemer in dit kwartier niet over zijn eigen tijd beschikt. De rechter is daarom van mening dat er wel sprake is van arbeidstijd voor de daadwerkelijke begintijd. De werkgever dient dan ook het gemiste loon terug te betalen.
Het kan zijn dat je je werknemers vraagt om eerder op het werk te verschijnen. Zoals in bovenstaande zaak naar voren is gekomen, heeft een werknemer recht op loon als deze tijd onder arbeidstijd valt. Let hier dus goed op.
Vraag je je af of de tijd waarin je werknemers eerder op het werk moeten verschijnen als arbeidstijd geldt? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser