fbpx

Blog

Verplichtingen werkgever bij een WIA-uitkering voor zieke werknemer

03-06-2024 - Een werknemer die (bijna) twee jaar ziek is, kan in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. WIA betekent ‘Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen’. Het is een inkomen voor werknemers bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. De werknemer krijgt een WIA-uitkering als hij na 2 jaar voor minstens 35% arbeidsongeschikt is. Waar je als werkgever allemaal rekening mee moet houden rondom deze uitkering lees je in deze blog.

Soorten WIA-uitkeringen 

Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: 

  1. De IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten): Werknemers kunnen aanspraken maken op een IVA-uitkering wanneer zij niet of bijna niet meer kunnen werken. De werknemer in kwestie is dus voor minstens 80% arbeidsongeschikt of kan 20% of minder van het loon verdienen. En er is weinig of geen kans dat dit verandert.

  2. WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten): Werknemers die nu of in de toekomst nog wel (deels) kunnen werken, kunnen aanspraak maken op een WGA-uitkering. De werknemer in kwestie moet dan re-integreren en is voor minstens 35% arbeidsongeschikt. 

Het is ook mogelijk dat de werknemer minder dan 35% arbeidsongeschikt is. In dat geval krijgt deze werknemer geen WIA-uitkering. De werknemer blijft dus in dienst. Kan de werknemer zijn oude werk niet meer doen? Dan ben je verplicht om de werknemer ander werk aan te bieden. In sommige gevallen heb je dan recht op een subsidie of tegemoetkoming.  

 

Aanvraag WIA-uitkering 

Werknemers dienen zelf een WIA-aanvraag in bij het UWV (uiterlijk in week 93 van de arbeidsongeschiktheid). Hierbij is het belangrijk dat jij als werkgever alle documenten over de re-integratie aan jouw werknemer overlegt. Als de WIA-uitkering te laat is aangevraagd door jouw werknemer, moet je het loon langer doorbetalen. 

 

Re-integratieverplichtingen  

Het is afhankelijk van jou als werkgever of een werknemer aanspraak kan maken op een WIA-uitkering. Een werknemer heeft recht op een WIA-uitkering als zijn of haar werkgever zich tijdens de arbeidsongeschiktheid van de werknemer heeft gehouden aan de regels van de Wet verbetering Poortwachter.  

Wanneer het UWV vindt dat je niet goed aan de re-integratie hebt gedaan, dan kan het UWV je een boete opleggen. Je moet dan nog eens maximaal 1 jaar het loon doorbetalen. Je mag de werknemer tijdens deze periode niet ontslaan. 

 

Toestemming ontslag 

Wanneer het UWV van mening is dat je wel genoeg aan je re-integratieverplichtingen hebt voldaan, mag je de werknemer na 2 jaar ziekte ontslaan. Je kunt met de werknemer een beëindigingsovereenkomst sluiten en de transitievergoeding betalen. Voor deze transitievergoeding kun je in bepaalde gevallen een compensatie krijgen van het UWV. Het is daarnaast ook mogelijk dat de werknemer geen beëindigingsovereenkomst wil sluiten. In dat geval moet je toestemming vragen aan het UWV om de werknemer te ontslaan.  

 

Eigenrisicodrager WGA 

Wanneer je eigenrisicodrager voor de WGA bent, betekent dit dat je zelf verantwoordelijk bent voor betaling van de WIA-uitkering aan de werknemer. Dit geldt voor een periode van maximaal 10 jaar na afloop van de wachttijd. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor re-integratie van de werknemer.  

 

Vragen? 

Heb je vragen over de WIA-uitkering, het vaststellen van een beëindigingsovereenkomst of de transitievergoeding of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag! Ook kun je contact opnemen met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×