fbpx

Blog

Wat kun je doen bij huurdersoverlast? 

01-07-2024 - Als woningcorporatie krijg je ongetwijfeld een keer te maken met huurders die zorgen voor overlast. Hieronder staan een aantal stappen beschreven die je kunt doorlopen bij huurdersoverlast.  

1. Maak een melding van de doorgekomen klacht met onderbouwing 

Bekijk de melding en ga na of deze voldoende is onderbouwd. Is er geen of niet genoeg onderbouwing? Vraag dan meer gegevens op.  

 

2. Doe onderzoek na een melding 

Als je van een huurder een overlastmelding hebt gekregen, is het belangrijk om deze melding te onderzoeken. Wanneer je niet optreedt tegen overlast van jouw huurder kun je aansprakelijk worden gesteld.  

 

3. Communiceer met de huurder 

Ga in gesprek met de huurder die overlast veroorzaakt, zo kun je zijn kant van het verhaal horen. Tijdens dit gesprek moet je in ieder geval de melding voorleggen en de reactie van de huurder. Vraag ook of de huurder zijn overlast erkend en of de huurder ophoudt met het veroorzaken van de overlast. 

 

4. Maatregelen

Als de overlast na een gesprek niet veranderd, kun je een aantal maatregelen nemen:  

  • Stuur een waarschuwingsbrief naar de huurder; 
  • Maak gebruik van bemiddeling tussen de belanghebbende partijen; 
  • Kom een vrijwillige gedragsaanwijzing overeen. 

 

5. Start van een gerechtelijke procedure 

Komen partijen er toch niet uit? Dan is het ook mogelijk om een gang naar de rechter te maken. Houdt er rekening mee dat een huurder veel bescherming heeft. In een procedure kijkt de rechter naar alle belangen. 

 

Hulp nodig? 

Heb je vragen over problemen met een huurder of andere problematiek? Wij helpen je graag! Ook kun je contact opnemen met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of 085 008 11 80.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×