
Blog
Werkgeversaansprakelijkheid bij thuiswerkers, hoe zit dat eigenlijk?
08-11-2022 - Een werkgever heeft een zorgplicht tegenover zijn werknemers.…
Blog
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
08-11-2022 - Een werkgever heeft een zorgplicht tegenover zijn werknemers. Wanneer een werkgever niet aan zijn zorgplicht voldoet, kan hij aansprakelijk worden gesteld. Een werkgever dient te zorgen voor een veilige werkomgeving. Met de opkomst van het thuiswerken is dit voor sommige werkgevers wel wat lastiger geworden, want wat moet je nu precies doen om toezicht te houden op een veilige werkomgeving van een (deels) thuiswerkende werknemer?
De zorgplicht voor thuiswerkende werknemers is iets lichter dan de zorgplicht voor andere werknemers. Toch zijn er een aantal punten waaraan je moet voldoen.
Als werkgever moet je aan een aantal punten voldoen om fysieke overbelasting bij werknemers te voorkomen:
Ook dien je als werkgever maatregelen te treffen om overspanning of een burn-out te voorkomen. Je dient hierbij rekening te houden met de volgende punten:
Het is dus van groot belang om goed te communiceren met je (deels) thuiswerkende werknemers. Je kunt niet zomaar even binnenlopen en zal dus actief moeten onderzoeken of alles goed gaat. Plan eens in de zoveel tijd gesprekken in met je werknemers om hen te vragen hoe het gaat.
Ook kan het verstandig zijn om afspraken over thuiswerken vast te leggen. Dit kan gebeuren in een thuiswerkregeling maar ook in een thuiswerkovereenkomst. Deze laatste is te vinden op de portal van Recht Direct.
Wil jij nu ook een onderdeel aan je bedrijfsreglement toevoegen waarin je afspraken over thuiswerken vastlegt of heb je vragen over jouw zorgplicht ten opzichte van thuiswerkende werknemers? Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel: 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser