Case
Wie betaalt de schade aan de auto van de zaak?
15-11-2024 - Een recente rechtszaak heeft duidelijk gemaakt hoe complex…
Case
15-11-2024 - Een recente rechtszaak heeft duidelijk gemaakt hoe complex de relatie tussen werkgever en werknemer kan zijn als het gaat om schade en boetes. Een beveiligingsbeambte moest niet alleen opdraaien voor de schade aan een dienstauto, maar kreeg ook een boete van zijn werkgever. De werknemer vocht deze beslissingen aan bij de kantonrechter, maar kreeg grotendeels ongelijk.
De zaak draaide om een beveiligingsbeambte die in een dienstauto op een ander voertuig botste, wat resulteerde in een schadebedrag van € 6.000, – voor de werkgever. De werkgever en de werknemer sloten een overeenkomst waarin werd vastgelegd dat de werknemer deze schade zou vergoeden. Dit werd verrekend met zijn reiskostenvergoeding. Omdat de werknemer lange tijd ziek was en geen reiskosten maakte, werd het schadebedrag in verschillende loonperiodes ingehouden. De werknemer besloot hiervoor zijn werkgever aan te klagen bij de kantonrechter, met de eis dat dit bedrag terugbetaald zou worden.
Daarnaast kreeg de werknemer een boete van € 2.500, – opgelegd, omdat hij zijn partner zou hebben laten meerijden bij een surveillance. Dit zou de vergunning van de werkgever in gevaar kunnen brengen. De boete werd verrekend met zijn loon, en ook dit bedrag eiste de werknemer terug.
In deze zaak oordeelt de rechter dat de werknemer de schadevergoeding wel moet betalen, maar de boete niet. Volgens de wet is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij toebrengt aan de werkgever, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. De werkgever kon niet bewijzen dat hiervan sprake was, maar er zijn uitzonderingen op deze regel.
In dit geval was er een schriftelijke overeenkomst gesloten waarin stond dat de werknemer de schade zou vergoeden, hiervoor is wel vereist dat de werknemer een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Hoewel de werknemer aanvoerde dat hij onder druk stond om de overeenkomst te ondertekenen, vond de rechter dat hij dit vrijwillig had gedaan. Hij had immers zelf de overeenkomst opgesteld na het incident. Daardoor oordeelde de rechter dat de werknemer de volledige schade moest betalen.
Wat betreft de boete oordeelde de rechter anders. De wet stelt namelijk dat een boetebeding in een arbeidsovereenkomst concreet moet zijn over welke overtreding bestraft wordt en welke boete daarop staat. De gedragingen waarop de boete was gebaseerd, waren niet concreet genoeg en stemden niet overeen met de tekst van het boetebeding. In het boetebeding stond namelijk dat er geen vertrouwelijke informatie gedeeld mag worden, maar iemand laten meerijden is toch echt wat anders. De werknemer had de boete dus niet hoeven te betalen en kreeg gelijk van de rechter.
Deze zaak onderstreept het belang van zorgvuldige afspraken en documentatie tussen werkgever en werknemer. Zorg ervoor dat afspraken over schadevergoedingen of andere kosten schriftelijk vastgelegd zijn en dat de werknemer deze vrijwillig ondertekent. Controleer of je werknemers verzekerd zijn voor aansprakelijkheid en of deze verzekering van toepassing is in geval van schade. Dit kan voorkomen dat je als werkgever met hoge kosten blijft zitten. Als je boetes in je arbeidsovereenkomst opneemt, zorg dan dat deze duidelijk en concreet zijn omschreven. Alleen dan kunnen ze juridisch standhouden.
Heb vragen over boetebedingen of schade aan bedrijfseigendommen? Of heb je vragen over andere problematiek? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80.
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Slimme tools en documenten
Persoonlijk advies
Voordelig tarief
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser