fbpx

Case

Zieke werknemer weigert mee te werken aan mediation

04-11-2024 - Soms ontstaat er tijdens ziekte van een werknemer onenigheid en kan mediation een uitweg bieden om tot een oplossing te komen. Maar wat als de werknemer weigert mee te werken aan mediation? Rechterlijke uitspraken laten zien dat dit serieuze gevolgen kan hebben, waaronder de mogelijkheid om de loonbetaling stop te zetten.

Wat is mediation? 

Mediation is een vertrouwelijk proces waarin een neutrale derde, de mediator, beide partijen helpt om samen tot een oplossing te komen. In het kader van ziekteverzuim kan mediation door de bedrijfsarts worden geadviseerd, vooral wanneer het verzuim wordt veroorzaakt door een conflict tussen werkgever en werknemer. Het doel is om verdere escalatie te voorkomen en de werkrelatie te herstellen. 

Volgens de wet heeft een werknemer geen recht op loon tijdens ziekte als hij weigert mee te werken aan redelijke voorschriften van de werkgever of een aangewezen deskundige, zoals de bedrijfsarts. Nu is de vraag, geldt dit ook als mediation wordt geadviseerd? 

 

De case 

Uit verschillende uitspraken blijkt dat het onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd kan zijn om het loon van een werknemer stop te zetten wanneer deze weigert mee te werken aan mediation. Een loonstop komt vooral in beeld wanneer de werkgever en werknemer eerst samen hebben overlegd over de voorwaarden en de aan te stellen mediator. De werkgever heeft hierbij redelijke voorwaarden gesteld, maar de werknemer weigert desondanks om mee te werken. 

In een specifieke zaak werd duidelijk dat een werknemer zijn medewerking aan de mediation onmogelijk maakte door voortdurend onredelijke eisen te stellen, zoals het afwijzen van een geheimhoudingsclausule. Dit leidde ertoe dat zeven mediators zich terugtrokken vanwege de eisen van de werknemer. De werkgever besloot daarna de loonbetaling stop te zetten, wat door de rechter als terecht werd beschouwd. 

 

Wat betekent dit voor jou als ondernemer? 

Als de bedrijfsarts mediation adviseert en jij als werkgever zorgt voor redelijke voorwaarden, kan een weigering van de werknemer om hieraan mee te werken flinke consequenties hebben voor de werknemer. Het is echter essentieel om in dergelijke situaties contact te zoeken met een jurist om te kijken of, en welke, consequenties mogen worden ingezet.  

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze juristen via juristen@rechtdirect.nl of bel 085 008 11 80. 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Slimme tools en documenten

Headset

Persoonlijk advies

Uurtarief

Voordelig tarief

Gas op die lolly!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×